- YAYINLAR
- İKAM Faaliyet Raporu 2020
İKAM Faaliyet Raporu 2020
İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), kendine slogan olarak seçtiği “adil bir dünya ve bereketli bir iktisat” düşüncesini gerçekleştirmek amacıyla yola çıkmış̧ bir kurumdur. İKAM, “İslam iktisadı” düşüncesinin külli bir şekilde inşası için çalışmalar yapmaktadır. 2020 yılı birçok noktada zorlu bir yıl olsa da İKAM bu zorluğu en iyi şekilde yönetmeye gayret ederek çalışmalarına devam etmiştir. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi dolayısıyla ortaya çıkan zorluklar karşısında birçok sıkıntılar yaşanmış ve yüz yüze eğitim ve toplantılar aksamış olsa da İKAM faaliyetleri ara verilmeden devam etmiştir. Bu açıdan İKAM, İslam İktisadı alanın gelişmesine yönelik taşıdığı misyonun getirdiği motivasyon ve günümüz teknoloji çağının sağladığı imkanların kullanılmasıyla çeşitli program ve etkinliklere ev sahipliği yapmıştır.
Yukarıda sayılan amaçlar doğrultusunda İKAM, 2020’de “İslam İktisadının Kurumları” başlıklı 8. İslam İktisadı Atölyesini gerçekleştirmiştir. 10 farklı ülkeden 150 katılımcı ile gerçekleştirilen atölyede kurumlar, atölye süresince klasik dönem kurumlarından vakıflara, mikro finanstan kitlesel fonlama ve finansal teknoloji kurumlarına kadar geniş bir perspektifte ele alınmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinden alanlarında yetkin akademisyen ve araştırmacılar bildirilerini sunma imkânı bulmuş ve İslam iktisadının kurumları farklı perspektifler üzerinden tartışmaya açılmıştır. Ayrıca, önceki atölyelerdeki gibi 8. İslam İktisadı Atölyesi’nde sunulan tebliğler İktisat Yayınları’ndan Türkçe; Routledge yayınlarından İngilizce olarak yayımlanacaktır.
İslam iktisadı alanında çalışma yapanlar için hazırladığımız İslam İktisadı Bibliyografyası bu sene de yeni eserlerin eklenmesiyle büyüdü, on dört binden fazla eser, araştırmacıların istifadesine sunuldu. Alana dair beşten fazla dilde yayımlanan kitap, makale, kitap bölümü, rapor, ansiklopedi bölümü vb. telif eserleri içeren bu çalışma ile İKAM, araştır- macılara zengin içerikli bir ortam sağladı.
İKAM araştırma imkânlarının geliştirilmesi kadar araştırmacıların yetiştirilmesine de önem vermektedir. Bu sebeple, 2020’de İKAM, İslam İktisadı ve finans alanında dünya çapında sağlıklı gelişebilmesi amacıyla araştırmacılara düzenli eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetleri sunmaktadır. İslam İktisadı ve finansı alanının gelişmesi kapsamında 2021 yılı Misafir Araştırmacı Programını geliştirmiştir. Program yurt dışından araştırmacıların İKAM bünyesinde araştırma faaliyetleri yürütmelerine olanak sağlamak amacı taşımaktadır.
Benzer bir şekilde, İslam iktisadı alanında çalışma yapmaya başlamış veya başlamayı düşünen araştırmacılar için alanı tanımalarını sağlayacak İslam İktisadı Eğitim Programlarının bu yıl dördüncüsü, KTO Karatay Üniversitesi ile beşincisi ise Mardin Artuklu üniversitesi ile İKAM bünyesi altında online düzenlendi.
İslam iktisadı alanının gelişimine katkı yapmak üzere gerçekleştirdiğimiz çalıştaylar, yuvarlak masa toplantıları bu yıl da alanda derinlikli ve nitelikli çalışma yapmak isteyen araştırmacıların ilgisiyle devam etti. Uzman isimlerin bir araya gelmesiyle bu sene “Tasarrufa Dayalı Finans Çalıştayı” ve “İslami Fintech Çalıştayı” olmak üzere iki çalıştay düzenlendi. İslam iktisadı alanını geliştirmeyi kendine hedef edinen İKAM, yürütme ve danışma kurulu üyeleri ile düzenlediği bu seneki danışma kurulu toplantısında gelecek 3 yıl için yapılacak yeni proje ve faaliyetlerini belirledi.
İKAM temsilcileri, bu yıl İslam iktisadı alanında çalışmalar yapan kuruluşlarla ilişki geliştirmek üzere çeşitli kurumlarla temasta bulundu. Bu amaç doğrultusunda bu sene; Bangladeş Baş Konsolosluğu, Türkiye Katılım Bankalar Birliği, Fuzul Grup, Emin Grup, Birevim, İstanbul Ticaret Odası, Albaraka Türk Katılım Bankası ve Kuveyttürk Katılım Bankası ile görüşmeler yapıldı. Yapılan görüşmeler sırasında İslam iktisadı alanında kurumların birlikte yapabilecekleri çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunduk.
Bu çalışmaların dışında Türkiye’de oluşturmayı planladığı İslam iktisadı literatürüne öncelikle kendisi yatırım yapan İKAM, alt kuruluşu olan İktisat Yayınları ile bu sene 25 kitap yayımladı. Ayrıca, İKAM himayesinde faaliyetlerini sürdüren islamiktisadı.net; İslam iktisadı ve finansı alanına dair gündem, haber ve etkinlikler takipçileriyle paylaşmakta, kitap önerileri ve değerlendirmeleri ile mevcut literatürü ilgililerine tanıtmaktadır. Türkçe yapılan yayımlar dışında TUJISE dergisi ile İKAM, İslam iktisadı ve finansına dair yetkin fikir ve araştırmaların ilgililerine sunulduğu İngilizce yayım yapmaktadır. Bu sene de sadece Türkiye değil uluslararası akademik platformlarda muteber olan TUJISE’nin 7.2. sayısı çıktı. Adil bir dünyanın inşası ve toplumun her kesimini kuşatan bereketli bir iktisat için çalışmaya devam edeceğiz. Şüphesiz gayret bizden, Tevfik Allah’tandır