- YAYINLAR
- İKAM 2019 FAALİYET RAPORU
İKAM 2019 FAALİYET RAPORU
İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), kendine slogan olarak seçtiği “adil bir dünya ve bereketli bir iktisat” düşüncesini gerçekleştirmek amacıyla yola çıkmış bir kurumdur. İKAM, “İslam iktisadı” düşüncesinin külli bir şekilde inşası için çalışmalar yapmaktadır.
Bu amaçla İKAM, 2019’da “İslam İktisadında Para” başlıklı 7. İslam İktisadı Atölyesini gerçekleştirdi. 10 farklı ülkeden 200 katılımcı ile gerçekleştirilen atölyede modern kapitalist anlayışın karşısında İslam iktisadındaki paranın yeri, rezerv bankacılığı, katılım bankacılığının kredi arzı, İslami para politikası, büyüme – para ilişkisi, para politikası etiği gibi konularda tebliğler sunuldu. Ayrıca, önceki atölyelerdeki gibi 7. İslam İktisadı Atölyesi’nde sunulan tebliğler İktisat Yayınları’ndan Türkçe ve Routledge yayınlarından İngilizce olarak yayımlandı.
İslam iktisadı alanında çalışma yapanlar için hazırladığımız İslam İktisadı Bibliyografyası bu sene de yeni eserlerin eklenmesiyle büyüdü, on binden fazla eseri araştırmacıların istifadesine sundu. Alana dair beşten fazla dilde yayımlanan kitap, makale, kitap bölümü, rapor, ansiklopedi bölümü vb. telifatı içeren bu çalışma ile İKAM, araştırmacılara zengin içerikli bir ortam sağladı. İKAM araştırma imkanlarının geliştirilmesi kadar araştırmacıların yetiştirilmesine önem veriyor. Bu sebeple, 2019’da İslam iktisadı ve finansı alanında Türkiye’de farklı üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapan genç araştırmacılarla iki buluşma düzenledi. Benzer bir şekilde, İslam iktisadı alanında çalışma yapmaya başlamış veya başlamayı düşünen araştırmacılar için alanı tanımalarını sağlayacak iki günlük İslam İktisadı Eğitim Programları ilki İstanbul, ikincisi Adana ve üçüncüsü Ankara’da olmak üzere İKAM bünyesi altında düzenlendi.
İslam iktisadı alanının gelişimine katkı yapmak üzere gerçekleştirdiğimiz çalıştaylar, yoğunlaştırılmış dersler ve ihtisas dersleri bu yıl da alanda derinlikli ve nitelikli çalışma yapmak isteyen araştırmacıların ilgisiyle devam etti. Uzman isimlerin bir araya gelmesiyle bu sene “Karz-ı Hasen Çalıştayı” ve “İş Ortaklıkları Çalıştayı” olmak üzere iki çalıştay düzenlendi. İslam iktisadı alanını geliştirmeyi kendine hedef edinen İKAM, yürütme ve danışma kurulu üyeleri ile düzenlediği bu seneki danışma kurulu toplantısında gelecek 3 yıl için yapılacak yeni proje ve faaliyetlerini belirledi.
İKAM temsilcileri, bu yıl İslam iktisadı alanında çalışmalar yapan kuruluşlarla ilişki geliştirmek üzere Türkiye’de ve farklı ülkelerde faaliyet gösteren kurumlarla temasta bulundu. Bu amaç doğrultusunda bu sene; Al Maali Dubai’nin Fas’taki temsilcileri, Al-Huda CIBE temsilcisi, ICIFE temsilcisi ve Türkiye Katılım Bankalar Birliği temsilcileri İKAM’a ziyarette bulundular. Yapılan görüşmeler sırasında İslam iktisadı alanında kurumların birlikte yapabilecekleri çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunduk.
İKAM tarafından İslam iktisadı alanında uzman kişilerin çalışmalarını dinlemek amacıyla çeşitli sunum ve konferanslar da düzenlendi. İslam iktisadına dair önemli çalışmalarda bulunmuş Adeel Malif, Ahmet Faruk Aysan, Erhan Akkaş ve Mücahit Özdemir gibi isimleri konuk eden İKAM; alana ilgili araştırmacıların yoğun ilgisini gördü.
Bu çalışmaların dışında Türkiye’de oluşturmayı planladığı İslam iktisadı literatürüne öncelikle kendisi yatırım yapan İKAM, alt kuruluşu olan İktisat Yayınları ile bu sene 20 kitap yayımladı. Ayrıca, İKAM himayesinde faaliyetlerini sürdüren islamiktisadı.net; İslam iktisadı ve finansı alanına dair gündem, haber ve etkinlikler takipçileriyle paylaşmakta, kitap önerileri ve değerlendirmeleri ile mevcut literatürü ilgililerine tanıtıyor. Türkçe yapılan yayımlar dışında TUJISE dergisi ile İKAM, İslam iktisadı ve finansına dair yetkin fikir ve araştırmaların ilgililerine sunulduğu İngilizce yayım yapmaktadır. Bu sene de sadece Türkiye değil uluslararası akademik platformlarda muteber olan TUJISE’nin 6.2. sayısı çıktı. Adil bir dünyanın inşası ve toplumun her kesimini kuşatan bereketli bir iktisat için çalışmaya devam edeceğiz.
Şüphesiz gayret bizden, Tevfik Allah’tandır.