- YAYINLAR
- İKAM 2018 FAALİYET RAPORU
İKAM 2018 FAALİYET RAPORU
İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), mevcut kapitalist sisteme alternatif adil, helal kazancı teşvik eden, insana ve insan emeğine saygılı bir sistemin oluşması için uzun soluklu, derinlikli, bütünlüklü, nitelikli çalışmaların yapılması amacıyla kurulmuştur. İKAM, “İslam iktisadı” düşüncesinin külli bir şekilde inşası için çalışmalar yapmaktadır.
Bu rapor, nihayete eren 2018 yılında İKAM bünyesinde yürütülmüş olan faaliyetleri kapsamakta olup 2019 yılına ait yeni planlama döneminde İLKE Mütevelli Heyeti üyelerine ve kamuoyuna sunulmak üzere hazırlanmıştır.
“Adil bir dünya ve bereketli bir iktisat” sloganıyla yola çıkan İKAM, 2018’de altıncısını düzenlediği İslam İktisadı Atölyesi’nde 100’e yakın akademisyeni bir araya getirerek “İslam İktisadında Metodoloji” konusunu tartıştı. İGİAD ve İLEM ile birlikte İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlediğimiz 6. İslam İktisadı Atölyesi’ni 7-9 Nisan 2018 tarihlerinde gerçekleştirdik. Atölyede İslam iktisadında metodoloji konusu çevresinde tebliğler sunulup tartışıldı. 10 ülkeden 15 akademisyenin tebliğleriyle katıldığı atölyeyi 100’den fazla akademisyen takip etti. Atölyede sunulan tebliğler daha önceki atölyelerde olduğu gibi İktisat Yayınları tarafından kitap haline getirilecek. Türkiye’de ilk kez İKAM tarafından verilen İslam İktisadı Ödülleri; İslam İktisadı Araştırma Ödülü, İslam İktisadı Uygulama Ödülü ve İslam İktisadına Katkı Ödülü olmak üzere üç dalda takdim edildi.
İslam iktisadı alanının gelişimine katkı yapmak üzere gerçekleştirdiğimiz çalıştaylar, Yoğunlaştırılmış dersler ve ihtisas dersleri bu yıl da alanda derinlikli ve nitelikli çalışmak yapmak isteyen araştırmacıların ilgisiyle devam etti. Çok sayıda uzmanın katıldığı “İslam İktisadında Emek” ve “İslam İktisadında Sigorta” isimli iki adet çalıştay düzenledik. İLEM İhtisas programı kapsamında iki dönem olmak üzere toplamda dört adet ders açtık. İslam iktisadı alanında uzman hocalar tarafından, özel konular etrafında üç adet yoğunlaştırılmış ders gerçekleştirdik.
Araştırmacı ve akademisyenlere İslami iktisadı alanında yeni çalışmalar üretmesi için zengin içerikli bir ortam sağlamayı kendisine gaye edinen İKAM, İslam İktisadı Bibliyografyası projesi ve İktisat Yayınları ile çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda İslam iktisadı alanında son kırk yılda yayınlanan makaleler, dergiler ve kitaplarla oluşan ciddi birikim açıklamalı bir bibliyografya çalışması ile alandaki araştırmacıların hizmetine sunuldu. İktisat Yayınları bünyesinde yayımladığımız telif ve tercüme eserlerle 2018 yılında 25 eserlik İslam iktisadı ile ilgili geniş çaplı bir külliyat oluşturduk. Kitaplarını yayınladığımız Sabri Orman, Zafar Iqbal ve Abdul Azim Islahi ile kitap müzakereleri gerçekleştirdik. Yılda iki kez yayımladığımız ve yoğun ilgi gören dergimiz TUJISE ise bu yıl uluslararası alandaki saygın bir indeks olan ESCI’ye kabul edilerek alanda kendisine güçlü bir yer edindi. 2018 yılı içerisinde İslam iktisadının güncel ve tartışmalı konuları ile ilgili olarak verilere dayalı analizler yapıp yeni kavram ve kuramların geliştirilmesi, farklı uygulama örneklerinin ortaya çıkarılması amacıyla iki adet araştırma ve bir adet ülke raporu yayımladık. Bu araştırma raporlarından biri olan “Medyada İslam İktisadı Algısı” medya mensupları, sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla müzakere edildi.
Farklı uygulama örneklerinin oluşturulması maksadıyla ekonomide faizsiz model uygulamaları, ticari hayatta erdemlilik, iş ahlakı, İslam iktisadının ticari hayatta daha yaygın kullanılması gibi konular üzerinde konuştuğumuz İktisadi ve Ticari Yaşam Uygulamaları İstişare Toplantısı’nı gerçekleştirdik.
İKAM temsilcileri, bu yıl İslam iktisadı alanında çalışmalar yapan kuruluşlarla ilişki geliştirmek üzere Türkiye’de ve dünyanın çeşitli yerlerinde ziyaretlerde bulundu. Yıl içerisinde Maruf Vakfı, INCEIF, ICIFE, Monzer Kahf ve Uludağ Üniversitesi öğrencilerini ağırladık. Çeşitli temaslarda bulunmak ve İslam iktisadı merkezlerini ziyaret etmek üzere ise İngiltere, Malezya ve Fas’a gittik. Adil bir dünyanın inşası ve toplumun her kesimini kuşatan bereketli bir iktisat için çalışmaya devam edeceğiz.
Şüphesiz gayret bizden, Tevfik Allah’tandır.